Pánske obleky - základné princípy savoir vivre

visibility3381 Pohľady comment0 comments person Pridané: OMNIMODA list W: Sub Category 1

Oblek je nepochybne najklasickejším prvkom pánskeho šatníka. Zvyčajne ho spájame s oficiálnymi príležitosťami, ako sú obchodné rokovania, ale dá sa nosiť aj v menej záväzných situáciách - čo? A ako ho zvoliť, aby vyzeral dobre? Pozývame vás na čítanie kostýmu savoir vivre!

Účel obleku?

Všeobecne rozdelíme obleky na formálne a športové obleky. Prvý predpokladáme za zvláštnych okolností, napríklad pri slávnostnej večeri. Preto by mali byť veľmi elegantné a šité s najväčšou opatrnosťou. Druhý typ je menej formálny a je vhodný napríklad do práce.

Pamätajte, že dvojradové obleky, to znamená s dvoma radmi gombíkov, sú veľmi elegantným oblečením, jednoradové - s jedným radom gombíkov - univerzálne. Je dôležité za žiadnych okolností nenosiť rozopnutú dvojradovú bundu - ide o vážne porušenie dobrých mravov! Tiež s ním nikdy nenosíme vestu.

Zvolíme správnu veľkosť obleku

Najskôr je dobré vedieť, že existujú dva základné typy bund. Európsky štýl sa na rozdiel od amerického vyznačuje výrazným strihom v páse. Na prvom vyzerajú štíhli muži oveľa lepšie, na druhom páni so zaoblenejšími tvarmi.

Bunda by mala ležať hladko na tele - priečne záhyby vzadu naznačujú príliš malé, pozdĺžne záhyby príliš veľké (príliš široké). Na prednej strane sa nemôžu vytvárať vrásky, najmä okolo brucha. Spodný okraj bundy by mal rozdeľovať postavu asi na polovicu, ale nemal by zakrývať celý zadok. Podľa pravidiel musí spod rukávu vyčnievať asi 1 cm košeľovej manžety so spustenými rukami.

Za zmienku tiež stoja chlopne, medzi ktorými rozlišujeme: ostré chlopne, rovné chlopne a šatkové chlopne. Muži o niečo väčší alebo jednoducho vyšší by mali mať na sebe bundy s ostrými klopami, inak známe ako uzavreté, ktoré sú jednoducho širšie (približne 9 - 12 cm). Štíhle muži si môžu dovoliť úzke rovné (uzavreté) chlopne. Pozor! Šatové klopy nosíme iba na večerné nosenie, teda na smokingy.

Pokiaľ ide o oblekové nohavice, módne sú tie, ktoré majú veľmi úzke nohy. Bohužiaľ, len štíhli muži so štíhlymi nohami v nich vyzerajú naozaj dobre. Muži s väčšími rozmermi, napríklad veľmi svalnatí, vyzerajú lepšie v jednoduchých strihoch. Pamätajte, že bez ohľadu na šírku nohy sú nohavice obleku vždy pokrčené.

V každom prípade nezabudnite, že nohavice by mali tesne priliehať k bokom a nohy by sa nemali príliš ohýbať pri topánkach - je žiaduce jedno zauzlenie. V prípade rúrok sa odporúča, aby čo najviac siahali po členky a ponožky mierne odhaľovali. Tieto musia byť vždy viditeľné, keď si sadneme, takže by mali byť dostatočne dlhé - najlepšie po lýtka.

A čo farba obleku?

Oficiálne stretnutia si vyžadujú, aby sme nosili tmavší oblek. Samozrejme to nemusí byť čierna - táto je vhodná iba na pohreby a svadby, za iných okolností bude lepší tmavý grafit alebo tmavomodrá.

Ak nejdeme na schôdzku, kde je striktná etiketa, môže nás to lákať nosiť oblek s jasným vzorom. Spravidla sú to pruhy, ale nezabudnite, že priečne opticky rozširujú postavu, a pozdĺžne ju predlžujú.

Niekoľko slov o prídavných látkach

Základné doplnky k obleku sú: kravata alebo motýlik, vreckový štvorec a samozrejme opasok. Farba pásu je zladená s topánkami, zatiaľ čo zvyšok doplnkov je vybraný ku košeli a saku - môžu s nimi kontrastovať, najmä vreckový štvorec, vždy by však mali tvoriť harmonický celok.

Šírku kravaty zvoľte tak, aby bola podobná šírke klop saka, aby nedošlo k narušeniu kompozície. Na druhej strane dĺžka, ktorú by kravata mala mať, je tá, ktorá siaha po opasok alebo ho dokonca mierne prekrýva.

A tiež topánky a ponožky. Pravidlá obliekania nevyžadujú, aby mali rovnakú farbu ako oblek, ale mali by k nim ladiť. Pamätajte, že pre topánky vyberáme farbu ponožiek, nie nohavíc.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené
Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Januára Februára Marca Apríla Máj Júna Júla Augusta September Októbra Novembra December